АРХИТЕКТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

 

- Водениците, с. Шумнатица
Водениците, с. ШумнатицаВ с. Шумнатица - от края на XIX век. Днес има една  такава  воденица, която е въстановена. Тя е с автентична оригинална архитектура и запазени съоръжения за смилане. Малко по-надолу по реката има втора воденица, чиято сграда все още стои, но отдавна не е в действие и част от нея е порутена. И двете са обявени за паметници на културата.
Забележка: Обектът е много подходящ за туризъм, намира се край самия асфалтов път, в непосредствена близост до стария мост.
Маршрут от с. Кирково, с. Шумнатица до обекта – 6 км

- Древни пътища
Древни пътищаВ района на община Кирково е минавала една от основните пътни връзки за Беломорска Тракия. Тук има стари стратегически пътища още от древността до Средновековието. Свързвали са Горнотракийската низина с градовете по Беломорието и средиземноморския античен свят. Следи от тези пътища има и днес. В село Шумнатица около трите моста все още се ползват части от такъв път.
Забележка: Подходящ за посещение в маршрут с воденицата и стария мост.
Маршрут от с. Кирково, с. Шумнатица до обекта – 8 км

- Къщи от края на XIX век, с. Шумнатица
Къщи от края на XIX век, с. ШумнатицаКакто на много откъснати места в Източните Родопи и тук до днес са се запазили къщи, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини. Между къщите се вие стар път, изграден от калдъръм, част от древен път, свързващ вътрешността на страната с Беломорска Тракия. Някои от къщите са обявени за паметник на културата.
Забележка: Къщите са подходящи за включване в маршрут с мостовете и воденицата.
Маршрут от с. Кирково, с. Шумнатица до обекта – 8 км

Мостовете в с. Шумнатица
Мостовете в с. ШумнатицаЖивописното с. Шумнатица е съставено от няколко махали (Каменска, Пехливанска, Шиковска, Чилингирска и др.). Много от къщите са необитаеми. На местната рекичка и нейните притоци са изградени няколко моста. Първият е в центъра на махала Каменска (в близост до кметството), непосредствено до новия мост, по който минава асфалтираният път. Той е едносводест. Сводът е широк 10.1 м и висок 6.80. Облицован е с правоъгълни плочи и корниз. Платното е дълго 19.30 м., широко е 2.70 м, като в единия край е разширено с 1.50 м. Нагоре срещу течението на рекичката има още два моста.
Маршрут от с. Кирково, с. Шумнатица до обекта – 6 км

Мостът край с. Кирково
Мостът край с. КирковоИзграден е над малката река Солуцка (някои я наричат Кирковска река). Тръгва се по пътя за с. Лозенградци, но в края на селото се завива към местността "Баничките". Тесният коларски път, водещ край "Баничките", минава покрай оградите на няколко зеленчукови градини и достига до моста. До него може да се тръгне и по рекичката, срещу течението. Мостът е само на около 150 м от изворчетата, прикрит от вековни елови дървета. Той е трисводест, дължината на пътното платно е 22.70 м, а височината на отделните сводове е съответно 3.10; 5.0 и 2.0 м. Изцяло запазен. Построен е върху здрава основа (скала).
Маршрут от центъра на с. Кирково  до обекта – 1 км